Våga satsa på stora träd!



Som trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare skulle jag vilja handleda och inspirera till att våga plantera träd i er trädgård och då träd som hunnit växa några år på plantskolan innan ni planterar dessa. Det finns fantastiska träd som passar i storlek till en villaträdgård.

/Madeleine Persson
Trädgårdsmästare & Trädgårdsdesigner




Flera av våra svenska träd blir stora. Men det finns sorter av dessa som blir helt lagom att plantera i en trädgård. De blir ca 4-6 meter höga och 3-5 meter breda. De fungerar fantastiskt bra som trädgårdens tak över en sittplats eller som en portal in i trädgården.





Istället för att köpa små exemplar av buskar och träd i plantskolan, som tar flera år på sig innan de ger det utseende och den känsla vi drömmer om till vår trädgård, vill jag slå ett slag för att satsa på lite större växtmaterial. Det handlar inte om att välja detta till hela sin trädgård utan prioritera efter funktion och förutsättningar. Allt har givetvis en prislapp, men får man hjälp att välja ett bra träd så är detta en mycket god investering.

Plantera träd
Plantering är som med allt hantverk, det är underarbetet som är det viktigaste. Ett träd kräver generellt en stor växtbädd där det kan breda ut sina rötter så att det står stadigt samt kan få tillgång till vatten och näring. Växtbädden bör hellre vara grund än djup och smal. I en för liten växtbädd blir träden stressade vilket gör dem mer mottagliga för sjukdomar och att de tappar löven tidigare på hösten. Man kan helt enkelt sammanfatta det som att träden mår bäst i en större jordvolym.




Gör så här vid plantering:
1. Gräv en stor grop, gärna fyrkantig. Det gynnar trädets rötter att söka sig vidare.
2. Placera trädet i mitten av gropen, utan kruka. Är jorden fluffig i gropen stampa till precis under rotklumpen så att trädet står stabilt.
3. Fyll på med jord 2/3 av rotklumpens höjd.
4. Fyll på med jord så att rotklumpen täcks.
5. Tryck till jorden så att det blir en vall runt gropen. Det hindrar att vatten rinner iväg vid vattning.
6. Vattna mycket!
7. Fyll på med jord om rötterna blir synliga.

TIPS!
Vid planteringen av trädet kan man sätta ner en bit ”avloppsrör” som når ner till rötterna. Fyll det med grus.  Sen är det bara att vattna i röret så kommer vattnet enkelt ner till rötterna.

Träd behöver stöd
Ett träd behöver stöd i början. Ca 2-3 år så att trädets rötter hinner etablera sig och trädet kommer att stå stabilt. Trädet har vuxit fast när man kan böja det utan att marken lyfts.
Det bästa uppbindningsmaterialet är sk juteband. De finns att köpa i trädgårdshandeln. Jutebanden är skonsamma och skadar inte stammen. Undvik plastband eller rep.
Placera stolparna en bit från trädet cirka 50 cm. Det beror lite på trädets storlek hur många stolpar som behövs. Ofta räcker två stolpar men träd större än 14-16 cm i stamomkrets, behöver tre stolpar.
Huvudstolpen placeras mot den förhärskande vindriktningen. Sätt banden på 100-120 centimeters höjd.  Bind inte för högt upp, rotsystemet stimuleras av att trädet rör på sig.

Skötsel
Under tiden trädet etablerar sig behöver det vatten. Under etableringstiden handlar det om en gång i veckan minst. Även gödsling är viktig. Se till att få riktiga skötselråd för trädet när ni köper det!

Lycka till med trädlyckan!