Månadens boktips: Gourmetträdgården

Boken Gourmetträdgården är en alldeles nyutkommen kombinerad odlings- och kokbok skriven av Lena Israelsson, köksträdgårdens okrönta drottning. Lena har skrivit många böcker, men kan mycket väl vara hennes allra mest personliga bok hittils. Här delar hon med sig av sina mesta favoriter i kökslandet, och beskriver både hur man bäst odlar dem och bäst tillagar dem.

Foto/copyright: Lena Israelsson, ur boken Gourmetträdgården.

Idén bakom konceptet "gourmetträdgård" är enkelt och helt lysande: när du sår och planterar dina grönsaker på våren ska du redan ha klart för dig vad för slags mat du ska använda dem till. Risken är annars att du odlar för mycket, varken har tid eller inspiration att ta grödorna tillvara när allt är redo att skördas, och svinnet blir ett faktum.

Foto/copyright: Lena Israelsson, ur boken Gourmetträdgården.


När du gourmetodlar väljer du bara de allra godaste sorterna, och odlar inte mer av varje sort än du vet att du kommer ha användning för. Detta menar Lena Israelsson att hon lärt från alla de duktiga invandrade odlare hon träffat genom åren i Sverige. Och boken är också full av berättelser om de olika människor från världens alla hörn som inspirerat henne och lärt henne ovärderliga odlingstips som hon nu delar vidare med oss.

Foto: Emma Olevik


Boken är indelad i 12 kapitel som har rubriker som "När jag blev bladfrälst", "Ska vi gå på tomatprovning?" och "Kimchi och annat asiatiskt" och hon blandar välskriven och tänkvärd text med odlingsinstruktioner, sortförslag och recept på ett så trevligt och inspirerande sätt att boken är svårt att lägga ifrån sig. Själv blev jag så sporrad av kapitlet om blad att jag genast beställde tio olika sorters bladgröntfröer och började planera för årets sallatsskörd!


Foto: Emma Olevik


Det är verkligen en skatt som Lena Israelsson delar med sig av. Många års odlingserfarenhet som hon kokar ner till lätta, praktiska men samtidigt otroligt kloka råd, utan att någonsin bli mässande eller skriva någon på näsan. Framförallt lyckas hon förmedla odlingsglädje och passion genom sina välformulerade texter och fantastiskt vackra fotografier, och den passionen vill jag mer än gärna bli smittad av om och om igen!


Här kan du köpa boken:

Gourmetträdgården på Adlibris
Gourmetträdgården på Bokus
Gourmetträdgården CDON