Månadens trädgårdspryl: Spaden

Foto: bschwehn via sxc.hu
Med våren alldeles runt knuten behöver man inte vara någon spågumma för att ana att en hel del grävning står på schemat. Trädgårdslandet kanske ska luckras, vårblommor planteras, en ny rabatt anläggas, komposten vändas... Här kommer krävas en bra spade! Men hur ska en bra spade vara, och vad finns det för olika varianter? Nu reder vi ut begreppen!

Det finns i princip två olika varianter av spadar: med spetsigt blad:

Foto: Karlstad Redskap

och med rakt eller lätt rundat blad:

Foto: Radius Garden


Foto: Fiskars

Spadar med spetsigt blad använder man i regel till de större och tuffare jobben då den "skär" ner i marken bättre, exempelvis genom grässvål och i stenig mark. Spadar med rakt eller rundat blad fungerar till de flesta lättare grävjobb som exempelvis plantering.

Så ska spaden se ut:

  • Trampkanten ska vara så bred som möjligt så man får bra grepp och grävkraft
  • Bladet ska vara nedfasat framifrån och bak
  • Handtaget ska vara greppvänligt och rymma hela handen
  • Det ska inte finnas några vassa kanter eller detaljer på handtag eller skaft som du eller dina kläder kan få skador av

Rätt längd på spaden:

Både för kort och för lång spade leder till fel belastning av ryggen och kan i värsta fall orsaka ryggskott. När du står rak med skor på och ställer spaden med spetsen bredvid din fot ska handtaget nå upp till din armbåge. Du ska kunna lägga armbågen på handtaget utan att höja eller sänka axeln. Hellre något för kort än för lång.

Tänk på att försöka belasta ryggen så lite som möjligt när du gräver! Böj på knäna!