Penséer - så lyckas du!

Foto: BeverlyLR via sxc.hu
Nu är det penséefest på de flesta plantskolor och gardencenters, och som vi längtar att temperaturen ska stabilisera sig så vi kan sätta ut dem på trappor, balkonger och förstukvistar! Penséer är frosttåliga tuffingar som visserligen kan se skrumpna och hängiga ut efter en natt med minusgrader men de brukar kunna hämta sig direkt när solen tittar fram och värmer dem igen. Det måste vara därför de är så älskade som vårens första utplanteringsväxt.

Foto: 13dede via sxc.hu
Pensée, Viola wittrockiana, är egentligen en tvååring, men används som en ettårig sommarblomma här i Sverige. Den blir mellan 15-25 cm hög och blommar från mars till maj/juni. Det finns verkligen en mängd olika färger, former och mönster på dessa vårblommor, alla kan hitta sin favorit.

Foto: aidswarrio vis sxc.hu
Penséer kan placeras i både sol och skugga, men i skuggan blir inte blomningen lika riklig. De gillar heller inte om det är allt för torrt, så det gäller att vara framme med vattenkannan när de börjar se hängiga ut.

Foto: swami75 via sxc.hu
Vissna blommor ska plockas bort, för då stimuleras växten att producera nya blommor, plantan växer sig kraftigare och blomningstiden förlängs.

Foto: Emma Olevik
Plantera penséerna i bra, näringsrik jord, exempelvis U-jord, så får du riktigt fina plantor som håller längre!

Foto: Emma Olevik

När man köper penséer ska man titta på rötterna, om de är tilltrasslade så bör man välja bort den plantan. Låga plantor med många knoppar är oftast bättre än höga och rangliga som redan blommar.

Foto: Emma Olevik