Månadens trädgårdspryl: Sekatören


Foto: Felco


Förr eller senare kommer varje trädgårdsägare behöva en sekatör. Antagligen snarare förr än senare. Det spelar ingen roll hur liten trädgårdsplätt eller odlingslott man har, det dyker alltid upp någon gren eller pinne man vill klippa av, och denna gren är naturligtvis alltid för tjock för att klippa med vanlig sax. Entré: sekatören.

Foto: Felco

Några saker som kan vara bra att tänka på när man köper sekatör:


  • Bara för att man klipper och beskär sällan i sin trädgård betyder inte det att det räcker med en dålig/billig sekatör. Snarare behöver sekatören vara av god kvalité för att inte bara ligga och rosta i förrådet.
  • Undvik sekatörer med fast motstycke, dvs sådana där saxbladet går emot ett stålstycke. Dessa har man ingen bra kraft med. Sekatörer ska ha pelikanskär, det vill säga att saxbladet ska glida över motstycket.
  • Handtagsvidden påverkar hur snabbt handen blir trött. Ju vidare, desto större hand behöver du ha. Det finns sekatörer med så kallat rullhandtag som underlättar här. Rullhandtagen för över kraften till skären, och du behöver inte ta i lika hårt, men det kan ta lite tid att vänja sig vid rullhandtag.
  • Låsmekanismen är viktig, det ska vara lätt att låsa och låsa upp sekatören med en hand när du är uppe och klättrar i ett träd eller på en stege och behöver lägga ner den i fickan.
  • Tänk på att en sekatör i en klar färg syns tydligare än en svart om du lägger/tappar den någonstans i trädgården.
  • Så många delar av sekatören som möjligt bör vara i metall, plast knäcker man lätt om man ger sig på en för tjock gren.


Det finns en uppsjö av olika modeller och märken när det gäller sekatörer, men frågar man folk som jobbar med trädgård till vardags är de rörande överens: den bästa sekatören kommer från Felco. Det schweiziska familjeföretaget är världsledande när det gäller beskärningsverktyg och har varit så under många år. En av fördelarna med deras sekatörer är att alla delarna är utbytbara om det skulle gå sönder. Du kan alltså köpa allt från själva skärbladen till handtagen och de små skruvarna som håller allt samman. 
Foto: Felco

Men smakar det så kostar det, en standardmodell av Felco går på minst 400 kronor och mer kostar det om man vill ha en specialanpassad variant, exempelvis för små eller stora händer eller extra kraftig klippförmåga osv.

Gardena, Fiskars och ARS är tre andra märken vars sekatörer ofta får bra betyg i olika tester.
 
Foto: Gardena

 Men alla sekatörer passar inte alla händer, det är viktigt att man får prova sekatören innan man köper den!