Trädgårdstrender: från mormor till skogshuggare!

Foto: Emma Olevik
På trädgårdsmässan Skånsk Trädgård i Malmö kan man se tolkningar av ett par olika trädgårdstrender som sägs komma stort under året. Svenska Moderådets vd Lotta Ahlvar sa att de sinsemellan olika trenderna har som gemensam nämnare att vi vill vara i harmoni i vår trädgård.
Det låter väl trevligt, eller hur?!


Trend 1: Mormorsträdgården, eller "Granny Cozy"
Foto: Emma Olevik
Här är det traditionellt, sött och gulligt som gäller, men det är trendiga unga tjejer som driver denna trend framåt. Ett nyckelord är retro, och villa, trädgård och blommiga blommor är viktiga inslag. Exempel på växter som passar trenden: pelargon, murklocka, saintpaulia, slideranka och storblommig begonia.

Trend 2: Skogshuggarstugan eller "Lumberjacks cabin"
Foto: Emma Olevik
I denna trend har det "manliga" 70-talet kommit igen i form av storbladiga växter, vedtravar och mys. Här är det storstadshipsters som börjat odla själva som ses som målgrupp för trenden. Exempel på växter: bladbegonia, murgröna, kroton, kryddväxter, peperomia och monstera.

Trend 3: Alica i Underlandet eller "Alice in Wondercottage"
Foto: Emma Olevik

Foto: Emma Olevik
Den här trenden lyfter fram allt som är kul, publikfriande och humoristiskt och lite knasigt. Färgerna som gäller är pasteller och klara kulörer. Exempel på växter: krysantemum, kornettblomma, Lyckliga Lotta, gerbera och fetblad.


Beskrivningar av trädgårdstrender ska man nog ta med en nypa salt, att ha och vara i en trädgård handlar i grund och botten om mer bestående värden: kärlek till naturen och allt som växer, önskan om en lugn och fridfull oas, en grön tillflyktsort med vackra blickfång.
Men "nya" trender kan faktiskt ge en välbehövlig injektion av fräschör och inspiration till vilken trädgårdsägare som helst, och det ska inte underskattas. Vem kunde till exempel tro att kornettblommor blir så snygga hängandes upp-och-ner!?!