Nu blommar det! (inne alltså...)

Foto: Emma Olevik
När vintern känns som segast hjälper det att fylla på med blommor och grönt inne på fönsterbrädan!

Nu i februari finns redan blommande engelska pelargoner (pelargonium x domesticum) i butikerna (ovan till vänster). De har ett upprätt, runt växtsätt och blommar vackert med stora blommor i klasar. Engelsk pelargon trivs bäst ljust och soligt och ska vattnas rikligt. Bladen doftar underbart och ger en föraning om vad som komma skall om ett par månader!

Foto: Emma Olevik
Azalea (rhododendron) är en annan klassisk krukväxt som blommar fantastiskt så här års. En typisk tantig mormorsblomma tycker många, men som med allt beror uttrycket väldigt mycket på vilken kruka man väljer och var och hur man placerar den.

Azalean kan med fördel ställas en bit in i ett ljust rum, det klarar den. Men den gillar inte värmen från ett element, eller att stå för nära färsk frukt.



Foto: Emma Olevik




















En azalea ska vattnas ungefär varannan dag, men den gillar inte att vattnas ovanifrån utan ska ställas i en behållare med vatten en stund så den får suga upp vad den behöver, för att sedan ställas och rinna av innan den ställs tillbaka i ytterkrukan. Den gillar inte att stå blött.

Extra näring behöver den inte ha under blomningen.

En tredje blomma som är värd att lägga på minnet om man gillar blommande, lättskötta krukväxter är kornettblomma (streptocarpus x hybridus). 

Foto: Emma Olevik
Kornettblomman är perfekt för den som har mindre soliga fönster, eftersom den inte trivs i direkt solljus. Ett österfönster är perfekt. De skira blommorna sitter på stänglar, riktigt höga hos vissa sorter, och nedanför bidrar den kraftiga bladrosetten med frodig grönska mitt i vintern. 

Foto: Emma Olevik

Vattna aldrig en kornettblomma som känns fuktig och kolla noga att den inte står med vatten i krukan, det gillar den absolut inte utan tynar då sakta bort. Torka tål den bättre.
Kornettblomman finns i en rad olika färger, från vitt till ljust rosa, blått, lila, mörk bourgogne och tvåfärgade. 

Tack ni blommande skönheter för att ni livar upp i februarimörkret!

Foto: Emma Olevik