Snygga fågelmatare och ekologisk fågelmat!



Även om många av trädgårdens växter går i ide över vintern finns det andra högst vakna och levande besökare i trädgården under vinterhalvåret. Småfåglarna kommer mer än gärna och hälsar på dig om du har något gott att erbjuda dem i utbyte. Att titta på fåglar som flyger fram och tillbaka mellan fågelmatare och buskar där de knaprar i sig frön och godsaker är ett av vinterns trevligaste nöjen.

För att locka fåglar gäller det att bjuda på fågelmat, och för att kunna göra det på ett bra sätt behöver man en fågelmatare. Det finns en uppsjö av olika varianter, här är några favoriter:

Foto: Universeum
Fågelmataren från Universeum har en sugpropp som fästs direkt på fönsterrutan. På så sätt kan man få studera fåglarna på riktigt nära håll.


Foto: Eva Solo/rummet.se
En lite lyxigare variant för den designintresserade kan vara fågelautomaten i glas från Eva Solo som rymmer 5 liter fågelmat.








Foto: Vivara
Foto: Vivara





















På butiken Vivara finns verkligen allt för fågelmatningsfantasten, massor av olika fågelautomater, foderhus, sittpinnar och så vidare. Där hittar man den här smarta ”buren” som man sätter runt fågelmataren för att släppa igenom småfåglarna men hålla större fåglar borta.



Foto: CanCan
Denna snygga foderlada kommer från webbutiken CanCan. Rymmer 5 liter och kan hängas i ett träd eller monteras på en stolpe.





Foto: Denk Keramik
Själv är jag ganska förtjust i fågelmatare i keramik. Här är en söt sak från Denk Kermaik som är till för att hänga talgbollar under. Den håller bollen torr och mögelfri.



Foto: Paradisverkstaden
Foto: Paradisverkstaden















Hos Paradisverkstaden finns också flera vackra fågelmatare med läckra mönster.



Foto: Slåttergubben

Och om man verkligen vill hjälpa småfåglarna på lång sikt, inte bara med mat för dagen, ska man välja ekologisk fågelmat, till exempel från företaget Slåttergubben. Då vet man att fröna i fågelmaten kommer från obesprutade åkrar och från gårdar med biologisk mångfald där vilda fåglar trivs bättre och kan hitta mat lättare. På Slåttergubbens hemsida finns dessutom massor av matnyttigt att läsa om fågelmatning och ekologiskt jordbruk.