Drömmar om trädgårdsresor


The Trentham Estate i Storbritannien bjuder bland annat på italieninspirerade formella blomsterterrasser, 100.000 (!) vårlökar och en blommande prärie skapad av kände holländske trädgårdsdesignern Piet Odulf. Foto:Emma Fox/EGHN

 
Så här i mitten av november är det ofta extra mörkt och ruggigt. Innan eventuell snö kommer och lyser upp en smula och man går in i julmånaden med alla ljus och juldekorationer kan det ibland känns lite dystert. Då kan man med fördel drömma sig bort till andra årstider, trädgårdar och länder!


En riktigt bra källa till trädgårdsresedrömmar är hemsidan European Garden Heritage Network, EGHN, som listar en mängd europeiska besöksträdgårdar, parker, botaniska trädgårdar och slottsplanteringar. Främst är det Storbritannien, Frankrike, Belgien, Holland och Tyskland som är prepresenterade hittills, men listan växer ständigt.

Schlosspark Lütetsburg är en landskapspark i engelsk stil som ligger i norra Tyskland. Foto:Knyphausen/EGHN
 
Här finns både massor av fakta om resmålens historia, men också väldigt konkret information om öppettider, handikappsanpassning, om där finns toaletter, servering, parkering och liknande. Och massor av härligt inspirerande bilder såklart!

Botaniska trädgården i Kerkrade i södra Holland. Foto: EGHN

Kanske dags att boka nästa sommars semesterresa redan nu? Eller varför inte möta våren en långhelg i Tyskland?