Fundera och planera för nästa års trädgård


Foto: Öarnas Trädgårdsplanering

När höst börjar övergå i vinter och trädgårdens växter sakta går in i sin vintervila finns det plötsligt tid över till att fundera lite mer övergripande på sin trädgård. Att smida planer för förändringar eller nytillskott i trädgården gör man med fördel under vinterhalvåret då inga akuta trädgårdssysslor, som ogräsrensning, sådd, gräsklippning eller skörd, står på agendan. 

Foto: Emma Olevik
 Till att börja med kan man fundera över hur trädgården fungerat under den gångna sommaren. Vad njöt jag mest av? Vilka blommor växte sig stora och vackra? Och vad var mindre bra? Vad skulle jag vilja ha mer av? Kanske finns det ett behov av fler sköna sittplatser? Då är det bara att börja fundera över vilket hörn som skulle kunna omvandlas till uteplats. Eller så kändes jobbet med trädgårdslandet övermäktigt. Då kanske det är läge att minska på landets storlek till nästa säsong. 

Foto: Emma Olevik

Skriv ner dina tankar och funderingar och försök koka ner dem till några tydliga punkter för förändring. Kanske inspirationen väcks till att börja med något redan nu? Mäta ut storleken på ett nytt trädäck och beräkna hur mycket virke som kommer gå åt till exempel. Andra saker kan man inte sätt igång med förrän till våren, men det är så lätt att glömma bort vad det nu var man vill ändra på, så en liten nedskriven plan är guld värt när allt drar igång igen i april!


Foto: Emma Olevik

Saknar du inspiration eller känner du att planerings- och förändringsbiten blir dig övermäktig? Kom ihåg att det finns experter på området som kan hjälpa dig att lyfta din trädgård till nya höjder! Kontaktuppgifter till oss på Öarnas Trädgårdsplanering hittar du här på vår hemsida. Där kan du också läsa om de olika tjänster som vi erbjuder!


Foto: Emma Olevik