Smart trädgård för bostadsrättsföreningen

Foto: Emma Olevik

Bara för att man bor i lägenhet i stan behöver inte det betyda att man är helt utan utemiljö. De flesta hyreshus eller bostadsrättshus har någon form av innergård eller liten trädgårdsplätt, men många gör absolut ingenting av den. Det är synd, eftersom man kan åstadkomma mycket även på extremt liten yta!

Vi på Öarnas Trädgårdsplanering tar oss gärna an uppdrag från bostadsrättsföreningar som vill liva upp sina utemiljöer! Läs mer och hitta kontaktinformation till oss på vår hemsida!

Här är ett hus i Malmö där man inte har många kvadratmeter utemiljö att jobba med men man ändå har lyckats skapa en trevlig, ombonad uteplats mitt i ett aktivt och trafikerat kvarter.

Foto: Emma Olevik
Huset är relativt nybyggt, står för sig självt på en tomt och har därmed ingen inbyggd innergård. Det man haft att jobba med är en gräsplätt på baksidan av huset (på framsidan finns bil- och cykelparkering.)

Foto: Emma Olevik
En böljande plattlagd gång leder runt huset. Visst ger den slingrande stigen ett mysigare intryck än om gången varit spikrak?!

Foto: Emma Olevik
Gången leder fram till en liten uteplats som flankeras av en bambuhäck på ena sidan och en spaljé och en perennrabatt på den andra sidan. Här sitter man och grillar och umgås på sommarhalvåret. Nu är utemöblerna intagna för säsongen.

Foto: Emma Olevik
Stenläggningen och bambuhäcken har getts en asymmetrisk trappstegsform, något som ger uteplatsen ett mer dynamiskt och spännande utseende. Runt omkring finns ett par kvadratmeter gräsmatta och ytterst omges tomten av en bokhäck som ger fullständigt insynsskydd från gatan på sommaren. På jämna mellanrum i häcken står också formklippta träd som även de ger visst insynsskydd från de höga byggnaderna runt om, men som också bidrar med vacker höstfärg denna tid på året!

Så här lätt kan man ge en liten yta utanför bostadshuset både funktion och mysfaktor.