Portulak - en lättodlad och smaskig salladsväxt!

Foto: Emma Olevik
Portulak är en lite annorlunda salladsväxt som används flitigt i andra delar av världen, exempelvis Indien, Kina och Mexico, men som inte riktigt fått genomslag i Sverige än. Det är synd, för det är en lättodlad och krispig växt med köttiga blad och stjälkar med fin syrlig smak som blir ett finfint komplement till vår vanliga bladsallad.
Den är dessutom väldigt näringsrik och innehåller bland annat antioxidanter, höga halter av vitamin A och C, samt fettsyran Omega 3.

Foto: Emma Olevik
Så här odlar du portulak:
  • Utomhus på friland trivs portulaken i full sol på lätt, näringsrik jord.
  • Så direkt ute i juni, eller förkultivera inomhus för tidigare skörd.
  • Skörda genom att klippa av hela skott, men lämna kvar cirka 5 cm av stjälken så bryter plantan på nytt, sätter nya skott, och kan skördas flera gånger till.
  • Det går lika bra att odla portulak inomhus i ett soligt fönster året om. Ju mer du klipper, desto mer delar sig plantorna.
  • Portulak tål inte frost, så vill man förlänga odlingssäsongen av den fram på höstkanten måste man skydda den med täckmaterial.

Foto: Weibulls
Frö finns bland annat från Weibulls, som har portulak som en av nyheterna för året i sin serie Flavours of the Orient. Även Runåbergs fröer har bra och prisvärda portulakfrön.

Foto: Emma Olevik