Portulak - en lättodlad och smaskig salladsväxt!

Foto: Emma Olevik
Portulak är en lite annorlunda salladsväxt som används flitigt i andra delar av världen, exempelvis Indien, Kina och Mexico, men som inte riktigt fått genomslag i Sverige än. Det är synd, för det är en lättodlad och krispig växt med köttiga blad och stjälkar med fin syrlig smak som blir ett finfint komplement till vår vanliga bladsallad.
Den är dessutom väldigt näringsrik och innehåller bland annat antioxidanter, höga halter av vitamin A och C, samt fettsyran Omega 3.

Foto: Emma Olevik
Så här odlar du portulak:
  • Utomhus på friland trivs portulaken i full sol på lätt, näringsrik jord.
  • Så direkt ute i juni, eller förkultivera inomhus för tidigare skörd.
  • Skörda genom att klippa av hela skott, men lämna kvar cirka 5 cm av stjälken så bryter plantan på nytt, sätter nya skott, och kan skördas flera gånger till.
  • Det går lika bra att odla portulak inomhus i ett soligt fönster året om. Ju mer du klipper, desto mer delar sig plantorna.
  • Portulak tål inte frost, så vill man förlänga odlingssäsongen av den fram på höstkanten måste man skydda den med täckmaterial.

Foto: Weibulls
Frö finns bland annat från Weibulls, som har portulak som en av nyheterna för året i sin serie Flavours of the Orient. Även Runåbergs fröer har bra och prisvärda portulakfrön.

Foto: Emma Olevik

Bind finaste sommarbuketten!

Foto: Emma Olevik
Är du en sådan person som ofta köper snittblommor eller/och plockar buketter i din egen trädgård? I så fall behöver du inte ta åt dig av råden i det här inlägget. Det riktar sig till alla oss som plockar in buketter alldeles för sällan. Många av våra favoritblommor har ju så kort blomningstid så varför inte försöka njuta så mycket som möjligt av dem genom att plocka in dem, sätta dem i en vas på köksbordet, eller ge bort till en kär vän!

Foto: Emma Olevik
Har du ingen trädgård, eller inget som blommar vackert i trädgården just nu - unna dig ett besök på en blomsterbutik och plocka till dig det som du tycker är vackrast. Själva föll vi för pioner, fresior och blåklint, med lite grön daggkåpa till.

Foto: Emma Olevik

 

Så här binder du finaste sommarbuketten:

 

Foto: Emma Olevik
1. Ta ut blommorna från sin plast/papper, blada av dem nedtill och lägg ut dem så du lätt kan plocka dem kvist för kvist. Ha sax och snöre tillhands.
2. Börja med de blommor du vill ha i mitten (vi tog de stor, tunga pionerna - en smaksak) och lägg hela tiden stjälkarna så de korsar varandra åt samma håll, så buketten sätts samman som en spiralform, då blir den stabil och tät.
3. Bind ett snöre kring stjälkarna.
4. Klipp av stjälkarna i samma längd.
Foto: Emma Olevik

Foto: Emma Olevik

Odla sparris - 7 knep för att lyckas

Foto: Emma Olevik

Sparris är inte bara en delikatess som dyker upp i matvarubutiken den här tiden på året, utan en tålig växt som kan odlas i nästan hela Sverige.

Foto: Emma Olevik

Här är 7 knep för att lyckas med sparrisodlingen:

1. Plantering: Inkrukade plantor kan planteras under hela sommaren. Plantor som köps barrotade planteras på våren då jorden börjat torka och blivit varm, och fram till början av juni.

2. Läge: En solig plats är ett måste för att få en lyckad sparrisodling.

3. Jord: Sparrisen trivs i sandig och mullrik jord.

4. Gödsling: Grundgödsla jorden före plantering.

Foto: Emma Olevik










5. Skörd: Skörda INTE första året! Då ska plantan växa till sig och samla kraft. Andra året kan man ta sig en liten försiktig provsmak, tredje året kan man skörda under max tre veckor, och åren därefter kan man skörda fram till midsommar - aldrig längre.

6. Bevattning: Vattna ordentligt första säsongen, men låt aldrig plantan stå i vatten.

7. Rensning: Håll undan ogräs som konkurrerar med sparrisen om näringen.


Här finns mer odlingstips för sparris!

Gör egna goda och nyttiga boveteskott!

Foto: Emma Olevik
Det är enkelt att fixa egna goda skott till sallad eller garnering av all sorts mat. Solros- och ärtskott brukar finnas att köpa i större matbutiker. En tredje fantastiskt trevlig sort att göra skott av är bovete.

Du behöver:
  • Oskalat bovete (brukar finnas i specialkostaffärer eller hälsokostaffärer, vårt kommer från Astrid och aporna i Malmö).
  • Burk/skål med vatten till groddning
  • Fat/bricka att så på
  • Planteringsjord

Gör så här:

1. Skölj det oskalade bovetet (ca 2-3 dl) och blötlägg i vatten över natten.
Foto: Emma Olevik

2. Sprid ut ett ca 1 cm tunt lager planteringsjord på ett fat eller en bricka
Foto: Emma Olevik

3. Skölj de blötlagda fröna noga i en sil och sprid ut dem tätt på jorden.
Foto: Emma Olevik

4. Strö över ett tunt lager med jord och duscha med sprayflaska.
Foto: Emma Olevik

5. Håll jorden ständigt fuktig genom att duscha den flera gånger per dag.

6. Efter ett par dagar börjar skotten växa fram.
Foto: Emma Olevik

7. Efter en dryg vecka har skotten vuxit sig runt en decimeter långa och kan börja skördas genom att klippas av med sax!
Foto: Emma Olevik
Foto: Emma Olevik