Vi testar: växtbelysning med LED-lampor




Foto: Emma Olevik

Vi har testat: växtbelysningen Growlight Duo med stativ och LED-belysning 20W från Venso Ecosolutions. 

Växtbelysning kan vara oumbärligt vid flera tillfällen, exempelvis när man drar upp plantor från frö på våren/försommaren. Då är det väldigt vanligt att ens små tomatbebisar blir långa, tunna och gängliga snarare än korta, knubbiga och täta, som man vill ha dem. Anledningen är för lite ljus, och med hjälp av växtbelysning kan man lättare lyckas få bra småplantor.

Foto: Emma Olevik


Varför LED? 
Det finns flera orsaker till varför många förespråkar LED-belysning till sina växter framför lysrör och lågenergilampor anpassade för växter.
  • Med LED kan man anpassa ljuset exakt efter vad växterna behöver, vilken typ av "färg" eller våglängd på ljuset. Det varierar beroende på om man vill dra upp växter från frö, om man vill få dem att blomma, eller bara ge stödbelysning under vinterhalvåret. Med LED kan man anpassa detta exakt.
  • I och med möjligheten att anpassa ljuset blir LED-lampor mer effektiva, det blir inget "spill-ljus" som växterna inte behöver.
  • De har mycket lång livslängd, mellan 30 000 till 50 000 timmar, eller ungefär 10 år beräknas lamporna fungera till 100 % av sin kapacitet. Därefter avtar ljusstyrkan, men lampan kan fortsätta fungera ett tag till.
  • Innehåller inte kvicksilver som lågenergilampor, därmed mer miljövänliga.
Foto: Emma Olevik


Nackdelar med LED
I och med den mer avancerade tekniken som ligger bakom LED är dessa lampor mycket dyrare i inköp än lysrör.  Växtbelysningen vi provat kostar runt 800:- . Men om den håller så länge som utlovats kan det ändå hända att den är mer prisvärd än lysrör och energilampor.

Vad vi tyckte
Stativet var enkelt att montera upp och smidigt att få plats med i ett fönster med normalbred fönsterbräda. Snyggt och stilrent med vit metall. LED-belysningen sattes lätt på plats och är enkel att justera i höjd allt eftersom plantorna växer. Ljuset är starkt vitt men inte störande i hemmiljö som vissa röda eller blå växtlampor kan vara. Ljuset går dessutom att justera med en dimmer på sladden om man inte vill ha full fräs hela tiden.
Vi upplever att våra sådder har fått en bra extra skjuts med denna växtbelysning! Fröna grodde fort, och det har blivit fina plantor. Plantorna har inte blivit långa och gängliga utan hinner bli robusta. Det känns bra att inte behöva oroa sig för att sätta belysningen för nära, eftersom LED inte blir varmt och kan bränna plantorna.
Salladen som växer under belysningen har på bara ett par veckor blivit en decimeter hög, tät, frodigt grön och välsmakande!
Vi gillar denna växtbelysning skarpt. Enkelheten i design och montering passar både nybörjare och erfarna odlare, och funktionen är superb. Nu återstår bara att se om den håller i tio år... Vi återkommer! :-)