Vårblommande träd och buskar!

Foto: Emma Olevik
Vårens första blomning är efterlängtad och fantastiskt njutbar. Att ha en buske eller ett träd i sin trädgård som sätter igång med blomning redan i april är ett gott råd till alla som brukar vara dödligt trötta på vintern så här dags. Här kommer några tips på träd och buskar som blommar på bar kvist tidigt på säsongen!

1. Körsbärsplommon, Prunus cerasifera


Foto: Emma Olevik
I familjen prunus ingår alla sorters körsbär, plommon, hägg och slån, vilka alla blommar tidigt och vackert. Här ovan är det körsbärsplommon som blommar i blekvitt. Familjen förekommer både som träd och buskar, och är det finns många trevliga sorter till trädgården, både för blomningens och bärens skull.
Nedan syns en annan prunus, någon slags körsbär, som ofta sprider sina ljuvliga rosa blomblad i parker och på offentliga platser.

Foto: Emma Olevik


2. Magnolia, (Hybridmagnolia) Magnolia x loebneri

Foto: Emma Olevik
Magnolior är för många synonymt med vårens antågande, ofta förknippas de med Valborgsfirande, ibland har de inte hunnit slå ut tills dess, ibland som i år kommer de redan ett par veckor in i april. Magnolior finns i väldigt många olika sorter och färger, och det finns vissa sorter som är härdigare än andra. Fråga hos plantskolan om du är osäker, så du får en magnolia som passar förutsättningarna där just du bor!

3. Forsythia,  (Balkanforsythia) Forsythia europaea

Foto: Emma Olevik
Guldgul och strålande kommer forsythians blommor, lagom kring påsk, och gör varje trädågrdsägare glad med sin fantastiska blomningskraft! Lika fin fristående som häck, klippt som friväxande, och tålig och robust så det förslår. En favorit är att klippa kvistar och driva inomhus så man får den gula blomningen redan i förskott!

4. Rosenrips, Ribes sanguineum 'Tydemans White'

Foto: Emma Olevik
Den rosa varianten av rosenrips känner de flesta kanske till, men det finns även en vit variant som är mycket odlingsvärd! Förutom de tidiga, vita blomklasarna får busken även sina gröna blad tidigt, och den har en fantastisk doft, som påminner som svarta vinbär. Med en sådan här buske hemma i trädgården gör man dessutom en god gärning för alla humlor och bin som vaknar på vårkanten och behöver näring!

5. Körsbär, Prunus 'Kursar'

Foto: Emma Olevik
Och sist men inte minst ett tips till dem som älskar rosa blomning, det lilla buskliknande körsbärsträdet prunus 'Kursar' får knalligt rosa blommor som är svåra att inte falla för!