Ta vara på fallfrukten!

Bild: Äkta Vara

Just nu dignar många villaträdgårdars äppelträd av frukt. Det verkar ha varit ett bra äppelår på många håll och många har varken tid eller ork att ta hand om skörden. Sen finns det andra som saknar trädgård och gärna skulle vilja ha ett lass Ingrid Marie att koka mos på. Entré: fruktförmedlingen!

Föreningen Äkta Vara, som driver frågor om bättre matkvalité, har startat en förmedling där privatpersoner som har mer frukt än de kan ta hand om kan annonsera gratis på nätet för att ge bort överskottet till andra. På Äkta Varas hemsida kan man genom en lätt kartfunktion snabbt kolla om det finns någon som ger bort äpplen i närheten. Där anges också om trädgårdsinnehavaren vill att man ska ringa först, eller om man bara kan dyka upp och plocka.

Tydligen är det så mycket som 280 000 ton äpplen som mognar varje år i privata trädgårdar, och bara en bråkdel av denna frukt tas om hand. Samtidigt köper svenskar massor av importerad frukt och juice. Synd, när det finns sådana resurser att tillgå!

Fruktförmedlingen har fått en hel del uppmärksamhet och för närvarande finns runt 300 träd inlagda, inte bara äpple utan även päron och plommon. Så passa på att fynda gratis närodlad frukt, det blir en vinst inte bara för plånboken och miljön, utan också en vinst för den som vill veta vad man stoppar i sig - man slipper besprutad frukt och tillsatser i mos, juice och marmelad.

Foto: Emma Olevik