En vattentunna gör trädgården och miljön glad!

Foto: Bas van den Wijngaard

Visst är det vackert med en riktig gammal vattentunna i trä!? Gärna med mycket patina, lite grönbrun i färgen, omgiven av frodig, grön växtlighet. Och det är inte bara snyggt - det är miljövänligt också. För hur hållbart är det egentligen att vattna våra trädgårdar med vårt dricksvatten? Kan man samla upp åtminstone några liter av det vatten som faller från skyn och använda det till vattning istället är det mycket vunnet. Vissa hävdar rent utav att växterna mår mycket bättre av regnvatten än av kranvatten.


Det finns en uppsjö av vattentunnor på marknaden, både i trä och plast. Denna ektunna från Sweden Green House är väldigt fin, men kostar 3200 kronor, kanske inte något man spontanshoppar (om man inte har väldigt välfylld plånbok).





Ett betydligt billigare alternativ (om än inte lika estetiskt tilltalande) är denna plasttunna från Claes Ohlson som kostar 279 kronor, med tappkran och allt, liknande varianter finns i de flesta bygg- och trädgårdshandlar.



Man kan också leta efter begagnade vattentunnor förstås, ibland kan man göra fina fynd på loppisar, men även på Blocket går det att finna fina tunnor. Kom bara ihåg att tömma tunnan på vatten under vintern, annars är det risk att den spricker om vattnet i den fryser till is.