Höstens färger beror på vädret!

Hösten 2010 var det riktigt vackra höstfärger, här är Slottsparken i Malmö. Foto: Emma Olevik


Den här tiden på året är det många som ser fram emot träden och buskarnas klara, vackra höstfärger. Men hur färgrik hösten blir växlar väldigt från år till år. Ibland får bokarna och lönnarna de där riktigt krispiga röda, gula och orangea färgerna, ibland känns det som allt bara blir brunt direkt. 

Mycket beror det på vädret. Har det varit en mild och regnig höst drar lövens färg mer åt det gula hållet, och har det varit torrt och kallt blir löven rödare. De vackraste höstfärgerna brukar uppstå om dagarna har varit varma och soliga men sedan snabbt övergår till gnistrande klara frostnätter. Den chock som den snabba temperaturväxlingen ger träden och buskarna påverkar de kemiska processerna i bladen.


 
 
Foto: Emma Olevik

Växternas och bladens placering påverkar också färgerna. Träd som står i sol tenderar få starkare höstfärger än de som står skuggade, och solbelysta löv sitter dessutom kvar längre på grenarna än de på skuggsidan. 


Foto: Julia Freeman-Woolpert

I trädgården kan de nedfallna löven vara mycket användbara. De passar perfekt att räfsa in under buskar och i rabatter eftersom de kan ligga där hela vintern som ett skyddande lager kring växternas rötter. Samtidigt förmultnar de sakta och blir till ny jord till våren.

Löven som ligger på gräsmattan kan man köra över med gräsklipparen så de finfördelas. Sedan låter man klippet ligga kvar – det blir finfin toppdress till gräsmattan.


Eklöv. Foto: Lukáš Patkaň, Adriana Herbut

Det finns dock vissa löv man bör vara försiktig med, nämligen bok- och eklöv. Dessa har en pH-sänkande effekt och bör städas bort istället för att ligga kvar i trädgården. 


Boklöv. Foto: Christa Richert, Kriss Szkurlatowski