Alunrot och ljung - självklara i höstkrukan

Foto: Emma Olevik
I höstkrukan passar alunroten ovanligt bra. Det är en frisk och tålig perenn som har en stark höstfärg utan att ge ett skrikigt intryck. Perfekt till både privata och offentliga planteringar. I den enorma terrakottakrukan ovan sticker små gulliga krasseblad fram mellan de olika varianterna av alunrot. Sött!


Foto: Emma Olevik
Alunroten finns i alla möjliga läckra färger, denna grönbruna, i kombination med krassen, är en favorit!



Foto: Emma Olevik
I krukplanteringen ovan har alunroten fått sällskap av bland annat ljung och en liten enebuske.



Foto: Emma Olevik
Ljung finns att köpa precis överallt den här årstiden. Visst, den kan tyckas lite trist och uttjatad där i hyllan på Ica Maxi, men i en fin, enkel kruka, kanske i kombination med något grönt, är den superfin på förstukvisten, uteplatsen eller balkonglådan!


När du planterar höstkrukor - kom ihåg att krukorna måste ha hål i botten så överflödigt vatten kan rinna ut! Ett lager lecakulor i botten hjälper också till med dräneringen. Speciellt viktigt under blöta höstar... Få växter gillar att stå med blöta rötter!

Höstens färger beror på vädret!

Hösten 2010 var det riktigt vackra höstfärger, här är Slottsparken i Malmö. Foto: Emma Olevik


Den här tiden på året är det många som ser fram emot träden och buskarnas klara, vackra höstfärger. Men hur färgrik hösten blir växlar väldigt från år till år. Ibland får bokarna och lönnarna de där riktigt krispiga röda, gula och orangea färgerna, ibland känns det som allt bara blir brunt direkt. 

Mycket beror det på vädret. Har det varit en mild och regnig höst drar lövens färg mer åt det gula hållet, och har det varit torrt och kallt blir löven rödare. De vackraste höstfärgerna brukar uppstå om dagarna har varit varma och soliga men sedan snabbt övergår till gnistrande klara frostnätter. Den chock som den snabba temperaturväxlingen ger träden och buskarna påverkar de kemiska processerna i bladen.


 
 
Foto: Emma Olevik

Växternas och bladens placering påverkar också färgerna. Träd som står i sol tenderar få starkare höstfärger än de som står skuggade, och solbelysta löv sitter dessutom kvar längre på grenarna än de på skuggsidan. 


Foto: Julia Freeman-Woolpert

I trädgården kan de nedfallna löven vara mycket användbara. De passar perfekt att räfsa in under buskar och i rabatter eftersom de kan ligga där hela vintern som ett skyddande lager kring växternas rötter. Samtidigt förmultnar de sakta och blir till ny jord till våren.

Löven som ligger på gräsmattan kan man köra över med gräsklipparen så de finfördelas. Sedan låter man klippet ligga kvar – det blir finfin toppdress till gräsmattan.


Eklöv. Foto: Lukáš Patkaň, Adriana Herbut

Det finns dock vissa löv man bör vara försiktig med, nämligen bok- och eklöv. Dessa har en pH-sänkande effekt och bör städas bort istället för att ligga kvar i trädgården. 


Boklöv. Foto: Christa Richert, Kriss Szkurlatowski

En vattentunna gör trädgården och miljön glad!

Foto: Bas van den Wijngaard

Visst är det vackert med en riktig gammal vattentunna i trä!? Gärna med mycket patina, lite grönbrun i färgen, omgiven av frodig, grön växtlighet. Och det är inte bara snyggt - det är miljövänligt också. För hur hållbart är det egentligen att vattna våra trädgårdar med vårt dricksvatten? Kan man samla upp åtminstone några liter av det vatten som faller från skyn och använda det till vattning istället är det mycket vunnet. Vissa hävdar rent utav att växterna mår mycket bättre av regnvatten än av kranvatten.


Det finns en uppsjö av vattentunnor på marknaden, både i trä och plast. Denna ektunna från Sweden Green House är väldigt fin, men kostar 3200 kronor, kanske inte något man spontanshoppar (om man inte har väldigt välfylld plånbok).





Ett betydligt billigare alternativ (om än inte lika estetiskt tilltalande) är denna plasttunna från Claes Ohlson som kostar 279 kronor, med tappkran och allt, liknande varianter finns i de flesta bygg- och trädgårdshandlar.



Man kan också leta efter begagnade vattentunnor förstås, ibland kan man göra fina fynd på loppisar, men även på Blocket går det att finna fina tunnor. Kom bara ihåg att tömma tunnan på vatten under vintern, annars är det risk att den spricker om vattnet i den fryser till is.

Ta vara på fallfrukten!

Bild: Äkta Vara

Just nu dignar många villaträdgårdars äppelträd av frukt. Det verkar ha varit ett bra äppelår på många håll och många har varken tid eller ork att ta hand om skörden. Sen finns det andra som saknar trädgård och gärna skulle vilja ha ett lass Ingrid Marie att koka mos på. Entré: fruktförmedlingen!

Föreningen Äkta Vara, som driver frågor om bättre matkvalité, har startat en förmedling där privatpersoner som har mer frukt än de kan ta hand om kan annonsera gratis på nätet för att ge bort överskottet till andra. På Äkta Varas hemsida kan man genom en lätt kartfunktion snabbt kolla om det finns någon som ger bort äpplen i närheten. Där anges också om trädgårdsinnehavaren vill att man ska ringa först, eller om man bara kan dyka upp och plocka.

Tydligen är det så mycket som 280 000 ton äpplen som mognar varje år i privata trädgårdar, och bara en bråkdel av denna frukt tas om hand. Samtidigt köper svenskar massor av importerad frukt och juice. Synd, när det finns sådana resurser att tillgå!

Fruktförmedlingen har fått en hel del uppmärksamhet och för närvarande finns runt 300 träd inlagda, inte bara äpple utan även päron och plommon. Så passa på att fynda gratis närodlad frukt, det blir en vinst inte bara för plånboken och miljön, utan också en vinst för den som vill veta vad man stoppar i sig - man slipper besprutad frukt och tillsatser i mos, juice och marmelad.

Foto: Emma Olevik