Världens mest omtyckta krukväxt!

Foto: Blomsterfrämjandet


Foto: Michael Kefft (sxc.hu)

Visste du att Saintpaulia är en av världens mest populära krukväxter? Varje år säljs runt 200 miljoner exemplar runt om i Sverige, varav 4,5 miljoner i Sverige!

Den söta, lilla mormorsblomman härstammar faktiskt från Afrika, närmare bestämt från regnskogen i bergen på gränsen mellan Tanzania och Kenya. Genom en tysk baron vid efternamn von Saint Paul hamnade den i Europa och spreds sedermera över hela klotet.

En av anledningarna till att saintpaulian är så populär är att den är lätt att föröka och korsa och få fram nya varianter av. Totalt har närmare 40 000 sorter förökats fram, enligt Svenska Saintpauliasällskapet, och de blommar i en uppsjö av olika färger, från vitt till rosa, lila, vinrött och mörkt blått. Det finns också massor av häftiga brokiga sorter.

 

   

   

(Foton: The Chimera African Violets Blog)


Foto: Blomsterfrämjandet

Skötsel:

Det är lättare att vattna ihjäl en saintpaulia än att torka ihjäl den. Man ska alltså inte övervattna utan låta den torka upp mellan vattningarna.

Saintpaulior behöver ordentligt med ljus, men inte för mycket, speciellt under sommarhalvåret ska man se till att de inte står i ett fönster med direkt solljus.

Krukväxtnäring kan man ge ungefär varannan vecka under sommarhalvåret, och ingenting under vinterhalvåret.