Så frön inomhus för nybörjare


Foto: Emma Olevik

När vi går in i mars månad är det dags att börja fundera över om man ska så frö inomhus för att ge grönsaker och blommor en extra tidig start, och bra förutsättningar innan de kommer ut i köksland eller rabatt.

Olika sorters frö tar olika lång tid på sig att gro och utvecklas, därför är det svårt att säga en optimal tidpunkt för att så sina frön. På fröpåsarna står ofta både grotid och rekommenderad såtid.

Foto: Emma Olevik


Att tänka på när man sår:

JORD - Använd så kallad såjord som finns att köpa i växtvaruhus och på stormarknader. Vanlig säckjord innehåller för mycket näring för de små fröna, såjorden är näringsfattigare och lämpligare i starten. När plantorna kommit upp och blivit några centimeter bör man dock plantera om dem i vanlig jord, för då börjar de behöva mer näring.

Foto: Emma Olevik

VATTEN - Fukta jorden ordentligt innan du sår, annars riskerar fröna flyta runt och hamna i klumpar när du vattnar första gången. Se till att hålla sådden fuktig och varm under tiden fröna gror. Det kan hjälpa att täcka jorden med gladpack-plast (med lufthål i) eller använda speciella plastkupor som ofta följer med sålådor. Gamla tomat- eller vindruvslådor i plast fungerar också utmärkt. Så fort fröna har grott och börjar komma upp ska plasten och locken bort, annars kan de späda plantorna angripas av mögel eller svamp.

LJUS - De spirande små gröna plantorna behöver mycket ljus. Får de för lite riskerar de att bli långa och gängliga och mindre livskraftiga. Man vill ha låga, knubbiga, kraftiga plantor. Om man sår tidigt, eller om man inte har fönster med mycket ljusinsläpp kan man behöva ge sådden extra artificiellt ljus, exempelvis med lysrör eller LED-belysning. Det går inte med vanliga lampor, utan man måste köpa speciella växtlampor.

Foto: Emma Olevik


 Andra bra saker att tänka på:

  • När du omskolar, alltså planterar om småplantorna i större krukor, ta aldrig i stjälken utan håll plantorna i bladen. Skadas stjälken är det kört, men ett skadat blad är ingen fara.
Foto: Emma Olevik

  •  Efter några veckor i livet kan småplantorna börja vattnas med svag näringslösning för att få en extra skjuts och växa bra. 
  • Vattna gärna sådden underifrån, växterna mår bästa av att suga i sig vattnet med rötterna underifrån.