Taggiga kompisar - små och jättestora!

Foto: Blomsterfrämjandet
Nu i november säljs det massor av novemberkaktusar eller julkaktusar i butikerna. Och det är förvisso ganska häftigt när en annars ganska oansenlig krukväxt plötsligt sätter igång och tokblommar i kraftiga färger mitt i höstmörkret!

Novemberkaktus, Schlumbergera truncata, härstammar från Brasilien och är egentligen en epifyt, vilket betyder att den i sin naturliga miljö lever på andra växter, fast utan att ta vatten eller näring från dessa.

Som de flesta kaktusar gillar novemberkaktusen att stå ljust, men inte i direkt solljus.

Foto: Emma Olevik

De flesta kaktusar är tåliga trotjänare som kan bli väldigt gamla. Här rapporteras om en novemberkaktus som blivit 75 år och still going strong.

Den vanligaste dödsorsaken hos kaktusar är förmodligen övervattning, speciellt hos de kaktusar som har sitt ursprung i öknen och vana vid långa torrperioder. Framförallt under viloperioden på vintern ska de allra flesta kaktusar ha sparsamt med vatten.

Foto: Emma Olevik

Visste du att kaktusar inte gillar kalk - ett ämne det ofta finns gott om i svenskt kranvatten? Därför kan man om man har möjlighet samla regnvatten och vattna sina kaktusar med istället.

Foto: Emma Olevik
Denna magnifika kaktus-skog som sträcker sig från golv till tak finns i ett växthus på plantskolan Trädgårdspaletten i Malmö. Här måste betingelserna vara optimala för kaktusarna, eftersom de trivs så bra! Kanske inget för vardagsrummet hemma precis...