Höstanemon - sirlig och robust på samma gång!

Foto: Emma Olevik
Höstanemon, Anemone hupehensis, är en ljuvlig perenn som verkligen förgyller sensommarträdgården med sina rosa eller vita blommor. De höga (50-100 cm) stjälkarna och glest placerade bladen och blommorna ger den ett skirt och ljuvt intryck - men låt dig inte luras! Den är på intet sätt ömtålig eller skev utan en tålig och lättodlad växt som står pall för både det ena och andra!

Foto: Emma Olevik
Om man hittar rätt plats till höstanemonen (läs mer om ståndort här!) kommer den att trivas och blomstra och med åren bilda riktigt stora bestånd. Den trivs i näringsrik och fuktig, men dränerad jord i sol till halvskugga. Det brukar gå bra att både dela och flytta den, men gör då detta på tidiga våren eftersom det är en höstblommande perenn.

Foto: Emma Olevik

Ursprungligen kommer denna mångas favoritblomma från Kina där den insamlades av bland andra en växtjägare vid namn Robert Fortune under 1800-talets första halva. Robert hade hittat fylld höstanemon, Anemone hupehensis var. japonica, bland gravställen runt Shanghai och tog med den hem till England där den gjorde stor succé. Redan 1855 hade den hittat fram till Sverige och odlades då av Svenska trädgårdsföreningen i Stockholm under namnet "Japansk sippa".

Foto: Emma Olevik
 Om du vill göra din höstanemon riktigt glad ska du gödsla den med kompost och kogödsel, det tycker den mycket om, och kommer belöna dig med extra riklig blomning!