Gnagskydd mot harar, kaniner, sorkar och andra "gäster"!

Foto: Emma Olevik


Visst är det härligt när trädgården äntligen täcks av snö! Men snön kan även medföra vissa problem, både för fyrbenta och tvåbenta trädgårdsgäster...

När harar, kaniner och råjur får svårare att hitta föda under snötäcket ger de sig gärna på trädgårdens träd och buskar. Barken, speciellt på unga, relativt nyligen planterade träd och buskar är rena delikatessen för gnagarna. 

Och under snön jobbar en annan gnagare - sorken - som rör sig i mellanrummet mellan marken och snön och där kan gnaga i lugn och ro. Skadorna på träd och brukar efter sorkangrepp upptäcks många gånger inte förrän snön smälter bort, och har då djuren gnagt runt hela stammen ända ner till rothalsen är det stor risk att trädet eller busken stryker med.
 

Foto: Emma Olevik
En gren som gnagts ända in till barken runt om kommer få svårt att klara sig när saven börjar stiga på våren. Sitter skadorna "ytligt" på busken/trädet är det lika bra att beskära bort skadan redan nu.


Foto: Emma Olevik

För att undvika skador på själva grundstammen på träd kan man utrusta nyplanterade exemplar med gnagskyddDen hårda plasten hindrar skadedjuren från att komma åt att gnaga på barken.


En annan sak man kan göra för att skydda träd och buskar i trädgården som inte utrustats med gnagskydd är att trampa ner snön närmast intill trädets stam. På så sätt hindrar man iallafall sorkarna under snön att ostört kalasa på träd och buskar.