Gnagskydd mot harar, kaniner, sorkar och andra "gäster"!

Foto: Emma Olevik


Visst är det härligt när trädgården äntligen täcks av snö! Men snön kan även medföra vissa problem, både för fyrbenta och tvåbenta trädgårdsgäster...

När harar, kaniner och råjur får svårare att hitta föda under snötäcket ger de sig gärna på trädgårdens träd och buskar. Barken, speciellt på unga, relativt nyligen planterade träd och buskar är rena delikatessen för gnagarna. 

Och under snön jobbar en annan gnagare - sorken - som rör sig i mellanrummet mellan marken och snön och där kan gnaga i lugn och ro. Skadorna på träd och brukar efter sorkangrepp upptäcks många gånger inte förrän snön smälter bort, och har då djuren gnagt runt hela stammen ända ner till rothalsen är det stor risk att trädet eller busken stryker med.
 

Foto: Emma Olevik
En gren som gnagts ända in till barken runt om kommer få svårt att klara sig när saven börjar stiga på våren. Sitter skadorna "ytligt" på busken/trädet är det lika bra att beskära bort skadan redan nu.


Foto: Emma Olevik

För att undvika skador på själva grundstammen på träd kan man utrusta nyplanterade exemplar med gnagskyddDen hårda plasten hindrar skadedjuren från att komma åt att gnaga på barken.


En annan sak man kan göra för att skydda träd och buskar i trädgården som inte utrustats med gnagskydd är att trampa ner snön närmast intill trädets stam. På så sätt hindrar man iallafall sorkarna under snön att ostört kalasa på träd och buskar.

Läckra krukväxter - två ovanliga Kalanchoe

Foto: Emma Olevik

Kalanchoe är ett släkte där vi främst känner igen Våreld och Höstglöd som säljs flitigt överallt vår respektive höst i hela landet. Men det finns andra sorters kalanchoe som är riktigt läckra, kolla in de här till exempel:

Kalanchoe 'Magic Bells'
Foto: Emma Olevik

Kallas ibland Klockkalanchoe och finns i välsorterade blomsterbutiker nu på vårvintern (kan du inte hitta den kan du säkert be din blomsterbutik beställa hem den!). Den blir runt 50 cm hög och har urgulliga ljusgröna svängande "klockor".

Skötsel:
Kan placeras i full sol. Vattnas regelbundet, men ska ej övervattnas. Känn noga en bit ner i jorden så den verkligen torkar ut mellan gångerna. Kan gödslas med svag dos i vattnet under vår, sommar och höst.

Den andra söta krukväxten kallas ofta Calandiva och är förädlad från vanlig Höstglöd, Kalanchoe blossflediana. 
Foto: Emma Olevik

Denna skönhet har söta, fyllda blommor som nästan liknar små rosor. Den har samma kraftiga blad och tålighet som vanlig kalanchoe.

Skötsel:
I princip samma som kusinen 'Magic Bells'. Ljus placering, klarar även full sol. Vattnas regelbundet men låt torka upp mellan gångerna. Gödning vår till höst, svag dos.


Dessa växter kommer från EG-blomman i Malmö.

Dags för tulpanfrossa!

Foto: Emma Olevik

Tulpanens dag (den 15 januari) närmar sig med stormsteg, så varför inte börja ladda upp med tulpaner redan nu? Enligt odlarna är de svenska tulpanerna tydligen ovanligt sena i år, på grund av förra årets kalla och sena vår, så vi får vara tacksamma för de buketter som trots allt nått våra butiker.

Foto: Emma Olevik
Dessa underbara tulpanarrangemang är skapade av blomsterartisten Gunnar Kaj för Blomsterfrämjandet. Gunnar tipsade om att ett bra sätt att variera tulpanbuketten är att blanda in kvistar och blad, och kanske då andra sorter än blåbärsriset som vi kört hårt med nu några år. På bilden ovan har Gunnar använt mossiga slånkvistar och färska kvistar av eukalyptus.

Foto: Emma Olevik
En annan urtjusig kombination var eldorangea tulpaner och torra, bruna, vissna kvistar av citronmeliss. De spröda och torkade fröställningarna ska enligt Gunnar ge arrangemanget en ton av förgänglighet och påminna om årets gång, växternas liv och död.

Foto: Emma Olevik
Vill man forma tulpaner i ett arrangemang utan att av misstag bryta av de krispiga stjälkarna kan man "slaka" dem genom att lägga dem åt sidan utan vatten. När vätskan gått ur blomstjälkarna går de att forma, exempelvis i en krans eller i en spiralform i en vid glasvas. Bara de får chans att suga vatten igen då de är fixerade i arrangemanget.

Foto: Emma Olevik
Det är vackert att kombinera tulpaner med blommande kvistar också, gärna som blommar i färger ton i ton med tulpanernas kulör.

Foto: Emma Olevik
Sist men inte minst tipsar Gunnar Kaj om att göra arrangemang med tulpaner på lök. De håller mycket längre och kan arrangeras stående på ett helt annat sätt än snittulpaner. Och visst är lökarna i sig vackra med sina flagande bruna skal och borstiga rötter? Tulpaner på lök behöver inte planteras i jord, de har all näring de behöver i löken och ska på sin höjd vattnas lite eller duschas någon gång så står de finfint.

Foto: Emma Olevik
Dessa läcka provrörsvaser har Gunnar Kaj tagit fram och använt bland annat till blomsterarrangemang på Nobelbanketten. Hemligheten hur rören kan stå är att i botten av varje rör är en kraftig magnet limmad, och under duken ligger en tunn metallplatta. Fiffigt och poetiskt vackert. De bugande tulpanerna påminner inte så lite om dansande ballerinor som håller på att ramla omkull...