Om att smycka sin trädgård efter eget tycke

Foto: Emma Olevik
Ju mer tid vi tillbringar i våra trädgårdar, desto mer vill vi inreda, få det fint och personligt kring oss. Detta har trädgårds- och inredningsbranschen förstått, och det finns ett enormt utbud av trädgårdspynt, dekorationer och inredningsprylar överallt där trädgårdsgrejer säljs.


Foto: Emma Olevik
Precis som i mode och inomhusinredning går det trender i trädgårdspyntet. Ett tag var det blåa keramikklot som var på modet. Ett tag var det bara rostiga armeringsjärn som gällde. Men det som är så spännande och roligt med trädgårdar är att alla trädgårdsägare har olika åsikter om vad som är snyggt, hur man ska dekorera och vad som passar var. Möjligheterna är oändliga. Inspirationen gratis.


Foto: Emma Olevik
Vad man kanske ska komma ihåg är att pynt och utsmyckning inte måste köpas i fina inredningsaffären eller på stora gardencentret. Vackra ting finns såklart överallt! På loppis, på tippen, på Ica Maxi, på Blocket, på Gekås...


Foto: Emma Olevik

Ett enkelt sätt att få trädgårdens pynt att kännas sammanhängande och harmoniskt är att försöka hålla sig till ett tema, typ betong, eller stora glasflaskor. När objekt och ting dyker upp på flera platser om och om igen skapar det en känsla av trygghet, kontinuitet och lugn.



Foto: Emma Olevik

Det kan vara spännande att nästan gömma sina dekorativa detaljer i trädgården istället för att sätta dem på en piedestal. Så att man nästan snubblar över dem, bara anar konturerna av dem, som gömda, glömda skatter.



    
Foto: Emma Olevik

Men viktigast är väl som vanligt att sluta oroa sig för vad grannarna ska tycka och tänka, och välja dekorativa ting till sin trädgård som man själv älskar och går igång på. Då blir det som allra bäst.