Malmö Garden Show - inspireras av proffsen!

Foto: Emma Olevik
Idag och under hela helgen (31/5-2/6) går Malmö Garden Show av stapeln, en trevlig trädgårdsfest modell mindre som är väl värd ett besök om man befinner sig i trakten!
Det bästa med trädgårdmässor är att hitta vackra detaljer, fiffiga lösningar eller roliga växtval som man själv kan ta med sig hem i tanken och kanske så småningom applicera i sin egen trädgård. Här är godbitarna vi fastnade för på årets trädgårdsfest i Malmö:

Foto: Emma Olevik
 De rödlila palettbladen gör sig riktigt snyggt i krukplanteringar, speciellt tillsammans med ett gräs.

Foto: Emma Olevik
Genom att mixa två olika låga, marktäckande växter får man en mycket mer intressant underplantering än om man bara använder en sort!

Foto: Emma Olevik
Funkia i betongkruka är så snyggt. Och så enkelt!

Foto: Emma Olevik
Några överblivna fönster blir ett litet enkelt växthus. Snyggt med den långsmala krukan på "taknocken"!

Foto: Emma Olevik
Ibland är det de små detaljerna som fastnar: en liten blomtavla i miniatyr, så söt!

Foto: Emma Olevik
Snygga konservburkar är perfekta hem för skott och sticklingar!

Foto: Emma Olevik
En japansk lönn i bonsaiform riktigt lyste när solens stålar spelade över det rödlila lövverket.

Foto: Emma Olevik
Malin Hirdman konverserade glatt besökarna från sin plats mitt i sin egen utställningsträdgård! En påminnelse om att vi själva i allra högsta grad utgör en del av våra trädgårdar, och hur vi beter oss i dem påverkar hur de upplevs av oss och andra. Ett leende och några vänliga ord utbytta mellan grannar över en häck betyder ibland så mycket mer än hur vackra perenner man har, eller hur!?

6 skäl att odla blommor i trädgårdslandet!

Foto: Emma Olevik

Det finns många goda anledningar till varför man ska låta trädgårdens blomsterprakt sprida sig även in i nytto-odlingarna. Här listar vi några av dem:

1. Det är vackert!
Foto: Emma Olevik

2. Man minns att plocka dem! Ute i rabatten kan man lätt glömma att plocka en bukett då och då, i kökslandet är det lätt att "skörda" några vackra blommor i samma veva som man plockar in lite sallat.

Foto: Emma Olevik

3. Vissa går också att äta! Väljer du ätliga blommor, som exempelvis ringblommor, till trädgårdslandet slår du många flugor i en smäll!
Foto: Emma Olevik

4. De lockar nyttodjur! Blommorna lockar nyttiga insekter till dina odlingar som i sin tur hjälper dig att hålla eventuella skadedjur i schack.
Foto: Emma Olevik

5. Som jordförbättring! Exempelvis lupin, klöver och sötväppling är perfekta gröngödslingsväxter som binder kväve från luften som sedan släpps ut i jorden när växterna brukas ner.
Foto: Emma Olevik

6. Du bidrar till en biologisk mångfald! Ju fler olika arter vi blandar i våra trädgårdar och odlingar, ju bättre är det för vilda arter som hotas av utrotning på grund av moderna jord- och skogsbruksmetoder.


Romantiska sommarkrukor - snabbt och lätt!

 Foto: Emma Olevik
Om man är sugen på vackra romantiska sommarblommor i kruka, men inte haft tid att så och plantera själv eller tycker det är svårt att välja bland alla sorter och färger, finns en snabb och lätt lösning: färdiga kombinationer av sommarblommor i samma kruka.

Foto: Emma Olevik

Försäljningsorganisationen Mäster Grön, som är en sammanslutning av ett 50-tal trädgårdsföretag i Skåne och Blekinge, har i år lanserat konceptet Romantic Garden som är färdiga kombinationer av sommarblommor planterade i samma kruka eller ampel. Bara att välja sin favoritkombination och sätta i en snygg kruka hemma i trädgården. Perfekt för oss som har lite tid, men mycket sug efter romantisk blomning!

Foto: Emma Olevik

Romantic Garden kommer finnas på de flesta stora trädgårdskedjor som Plantagen, Blomsterlandet, Granngården och Hornbach med flera.

Foto: Emma Olevik

Sorter: I krukorna finns flera olika kombinationer och färger av småpetunia/Millionbelles Callibrachoa, Lobelia, Trädgårdsverbena Glandularia och Snöflinga Sutera.

Skötsel: Håll jorden fuktig, tillför näring regelbundet för ännu mer blomning, plocka bort vissna blommor efter hand för att stimulera växten att blomma ytterligare. Se upp med för mycket blåst! Många sommarblommor klarar både torka, väta och kyla, men just blåst kan vara förödande, speciellt för lite högre, gängliga sorter. Placera i lä om möjligt.


10 tips för en grönskande gräsmatta!

Foto: Emma Olevik

 

Här är 10 oslagbara tips för att få en tät, vackert grönskande gräsmatta!

 

1. Gödsla. Gräsmattan är en av de mest näringskrävande miljöerna vi har i våra trädgårdar. Den behöver extra näringstillskott, gärna flera gånger under växtsäsongen. Man kan ha som tumregel att gödsla en gång på våren, när gräset just börjat växa, en gång under sommaren, och en gång tidig höst.
2. Klipp. En gräsmatta mår bra att att klippas ofta, klippningen stimulerar gräset att sätta nya skott och gör på så sätt mattan tätare. Men klipp inte för kort! Klipp aldrig mer än en tredjedel av gräsets höjd. Där under är gräsets tillväxtzon, och klipper man gräset så kort kommer gräsmattan bli gul. Vill du få en "långhårig" gräsmatta kortare bör du klippa ner den i etapper, lite i taget.
3. Slipa knivarna på gräsklipparen. Med vassa knivar blir snittytan på gräset finare, vilket minskar risken för uttorkning, bakterieangrepp och sjukdomar.
4. Variera dina klippvarv. Klipp gräset i olika riktningar så stimuleras gräset att sprida sig ytterligare.
5. Låt gräsklippet ligga kvar på mattan så tillför det näring och mullämnen till gräset. Men klippet bör inte ligga i stora klumpar eller strängar, då riskerar det kväva gräset under och mögla. Sprid ut det med foten eller kratta, eller samla upp och kompostera om det blir mycket klipp.
6. Stödså med gräsfrö om du har slitna fläckar utan gräs. Du kan även så gräsfrö direkt i mossiga partier. Vattna sådden och låt aldrig fröna torka ut helt.
7. Använd inte surgörande mossmedel. Det må döda mossan tillfälligt, men den kommer alltid tillbaka. Det är bättre att gödsla gräset ordentligt så det konkurrerar ut mossan.
8. Använd inte mossrivare. Då sprider du mossans sporer över hela gräsmattan och du får mossa på fler ställen än innan.
9. Lufta. Ge gräsrötterna luft genom att använda en vertikalskärare eller en hålpip.
10. Toppdressa. Att kratta ut toppdress över gräsmattan är bra för att jämna ut eventuella ojämnheter i mattan. Toppdressa gärna direkt efter vertikalskärning så krattar du ner dressen i "hålen". Gräset växer lätt igenom toppdressen.  


Ståndort: Woodland

Nästa ståndort att lära sig är:

Halvskuggigt, lummigt woodland

Foto: Emma Olevik

Ett woodland, som också kan kallas för en lund, är en del av trädgården som skapats för att likna ett skogsparti. Om våren är woodlandet ljust och fuktigt och allt eftersom träden får blad blir det mer skuggigt och något torrare under sommaren.  Jorden i lunden är väldränerad, svagt sur (lågt pH) och humusrik. 

I woodlandet trivs bland annat följande perenner:

  • Ormbunke
  • Liljekonvalj
  • Stjärnflocka
  • Foto: Jens Olevik
  • Rododendron och azalea
Foto: Jens Olevik
  • Blåsippa

    Foto: Jens Olevik
  •  Fänrikshjärta
Foto: Emma Olevik

 

 Träd till woodlandet:


  • Japanska lönnar
  • Strimlönn:
  • Foto: Emma Olevik
  • Bok
  • Björk
  • Japanskt olvon
Woodlandet kan bli en underbart lugn, sval och friskt grönskande plats i din trädgård! Här kan de skuggtåliga perennerna verkligen få frodas och få sina rätta, djupa färger. Mer om att anlägga ett woodland kan du läsa här!


Läs mer om vad ståndort är i vårt tidigare inlägg här.