Foto: Emma Olevik |
Årets rekordsena, kalla och torra vår har inte gått obemärkt förbi i trädgårdarna, iallafall inte i södra Sverige. Väldigt många vintergröna växter har blivit illa åtgångna, många kommer inte att repa sig.
Anledningen att just vintergröna växter som rododendron, lagerhägg (på bild ovan), buxbom och barrträd tar stryk är att när vårsolen börjar gassa på barr och blad uppstår avdunstning av vatten. Växten försöker kompensera detta genom att suga vatten från den frusna marken. När detta inte går blir resultatet att blad och barr torkar ut och blir bruna. I värsta fall kan hela växten frystorka och dö.
En som är innerligt trött på årets försenade vår är Henrik Zetterlund, botaniker på Göteborgs Botaniska Trädgård. Många växter i Botan har dött på grund av kylan och torkan, och Henrik säger i en artikel i GP att "det är den djävligaste våren någonsin" (läs artikeln här och inlägg på Henriks blogg här) och när man ser bruna, torra och döda växter runt om i trädgårdar är man böjd att hålla med honom.
Foto: Emma Olevik |
Foto: Emma Olevik |
Skadade, brunbrända grenar på buskar och perenner är bara att klippa bort, och så får man hoppas att det som är kvar av växten klarar att återhämta sig under sommarsäsongen.