Plantera om krukväxter - i väntan på våren...

Nu när ljuset börjar strila in genom (de smutsiga) fönsterna lite längre stund för var dag kändes det dags att städa lite bland krukväxterna. Många behövde fräschas upp med ny jord och större kruka. Så här såg det ut, före och efter!

Foto: Emma Olevik
En liten myrsine, släkting till myrten men tål torka lite bättre, därav har den överlevt mycket längre än någon myrten någonsin gjort hemma hos mig. Den stod dock i en väldigt liten kruka där jorden torkade ut på bara någon dag. Den fick ny, större kruka och jag trimmade den en smula för att behålla/uppmuntra bollformen.

Foto: Emma Olevik
Har ingen aning om hur gammal hoyan/porslinsblomman är eftersom den ingick i köpet när vi skaffade sommarstuga för 5 år sedan. Sedan dess har den iallafall aldrig fått varken ny jord eller kruka, men inte har den klagat för det, utan fortsatt växa och blomma med kraftigt doftande blomklasar emellanåt. Dock såg man i botten av krukan att rötterna letat sig ut, ett säkert tecken på trångboddhet. Den fick en ny större kruka och fräsch jord. Dessutom fäste jag upp de långa revorna så bladverket kom upp lite högre på klätterstödet.

Foto: Emma Olevik

Bladbegonian hade blivit löjligt spretig så de längsta grenarna kapades och blev nya skott som sattes i vatten för rotbildning. Denna min största krukväxt planterades om för inte så länge sedan, så den fick stå kvar orörd i sin kruka.

Foto: Emma Olevik
Mårbackapelargonen har stått och vissnat på den inglasade balkongen hela vintern. Jag kan aldrig hålla reda på när det egentligen är man ska ta fram och klippa sina pelargoner, men nu är det gjort så vi får se hur det går! Lite ny jord fick den också, men bara en marginellt större kruka eftersom pelargoner gillar att stå trångt.

Återkommer med ny uppdatering om någon månad så får vi se hur växterna ser ut då!