Grönt och fräscht i köksfönstret


Foto: Emma Olevik


Så här i mellandagarna, efter all mustig julmat, är det lätt att bli sugen på mer lätt, fräsch, somrig och grön förtäring. Kanske man dessutom redan är trött på allt det röda, guldiga och glittriga omkring sig och suktar efter den där skira grönskan istället? Än så är det långt till vår, visst, men man kan fuska lite genom att se till att ha färska kryddväxter i köksfönstret! De gör underverk för enkla maträtter och lyser upp visuellt med krispig grönska.


Foto: Emma Olevik

Det här läckra bladverket kan man inte annat än bli glad av! Det är ängssyra, Rumex acetosa, som man kan hitta bland de färska kryddorna i välsorterade matbutiker. Ängssyran har en syrlig smak och kan användas på samma sätt som spenat, som gröna blad i sallad, som smaksättare i såser och soppor, till fiskrätter eller i marinad.  

Frökataloger för alla smaker


Foto: Emma Olevik



När frökatalogerna dimper ner i brevlådan är det svårt att inte direkt börja bläddra, ringa in, och drömma. Och det är nu livets stora frågor dyker upp: vad vill jag egentligen med min trädgård nästa säsong? Ska det bli fullskalig grönsaksproduktion a la självhushållning? Eller ska jag satsa på blommor, i en viss färgskala, försöka få till en cottage garden-känsla? Eller ska jag helt enkelt köra på de säkra korten, tomaterna som gick så bra förra året, eller salladen som var så god? Det är mycket att fundera över, men det gör vi så gärna de här mörka decemberkvällarna, i adventsljusstakens sken!

Här hittar du fullt av fröer på nätet!
- Impecta: Stort sortiment, bra service, enkel att navigera på hemsidan. Säljer även en hel del tillbehör.
- Jennys frön och sånt: Liten uppstickare med en del spännande sorter, har både perenner, lökar och knölar och vanliga blom- och grönsaksfrön.
- Nelson Garden: En trotjänare i fröhyllan som alltid har både klassiska favoriter och roliga nyheter att bjuda på. Dessutom en uppsjö av tillbehör som pluggboxar, extra belysning, redskap och mycket mer.
- Weibulls/Hammenhögs (Econova): Lanserar 2013 en fröserie med tema Medelhavet smaker, med bland annat borlottiböna, kruskål och isop.
- Runåbergs fröer: Nästan enbart ekologiskt odlat frö, och med ambition att bli helt ekologiska efter hand. Mycket rikt sortiment av grönsaker.
- Lindbloms frö: Störst i Skandinavien på ekologiskt frö. Säljer både till yrkesodlare och privatpersoner. Testar alltid grobarheten på frön innan de säljs. Håller på att utvecklas e-handel, men för närvarande måste man skicka in order per post.
- Rara Växter: Erbjuder ett annorlunda sortiment med lite mer ovanliga sorter.

Julpyssel för stora och små barn!

Foto: Emma Olevik


Foto: Emma Olevik


Att plocka in naturmaterial och göra julpyssel och dekorationer är en superrolig familjeaktivitet som varken behöver vara svår eller dyr. Med en halmstomme, mossa och lite kvistar och kottar kommer man långt. För de mindre som inte riktigt hanterar ståltråden själva räcker det bra att själv välja ut tillbehören och sedan få hjälp med själva bindningen.


Foto: Emma Olevik

Denna julkorg är synnerligen enkelt skapad: fyll med oasis och låt barnen stoppa ner vad som finns tillgängligt. Hjälp till att täcka tomma hål med grönt, barnen tenderar att enbart välja tomtarna och det glittriga...



Några bra material till julpyssel:
- Mossa
- Kvistar av lager/lagerhägg
- Enekvistar
- Mjukenekvistar
- Grankvistar
- Tujakvistar
- Lärkpinnar och kottar
- Tall och grankottar
- Röd kornell
- Kanelstång
- Torkade apelsinskivor


Foto: Emma Olevik
Foto: Emma Olevik

Här kan man se skillnaden på kvistar från vanlig en och den som kallas mjuken som finns i trädgårdshandeln. Vanlig en är otroligt stickig så mjuken är verkligen att föredra!












Bara fantasin sätter gränser så ut i trädgård och skog och leta material och in i värmen igen och skapa! Även vissa vuxna blir som barn på nytt när de får pyssla, och även de allra minsta kan uppskatta att få sitta med och vifta med en taklök!


Foto: Olof Johansson
Foto: Olof Johansson

Ta hand om din trädgård i vinter!


Foto: Emma Olevik


Nu har vintern kommit till hela Sverige och trädgårdar från norr till söder täcks av snö.
Här är några tips man kan använda för att inte bara skydda trädgårdens växter under vintern utan också förbereda och underlätta vårens arbete!

Foto: Emma Olevik
Skydda unga träd mot rådjur och harar – sätt hönsnät runt om så de inte gnager sönder växterna.

Skaka av tjock snö från buskar och träd så den inte knäcker grenarna.

Plocka bort mögliga och ruttna äpplen som sitter kvar på trädet.

• Om det inte finns någon snö – som ju är det bästa skyddet för känsliga växter – kan det vara bra att täcka utsatta rabatter med något luftigt material som löv, flis eller täckbark.

• Har du en vinranka ska den beskäras före jul. Skär tillbaka huvudrankan och korta in sidoskotten.
Foto: Emma Olevik
 
• Ta hand om och gör rent maskiner och verktyg, slipa och smörj, så blir du glad till våren!

• Om du övervintrar växter i källare, garage eller uterum är det viktigt att titta till dem då och då. Kolla så att temperaturen är rätt och frostvakten fungerar som den ska. Vattna eventuellt vid behov, men se upp så du inte övervattnar. Gödning behövs inte alls. Om du har extra belysning ska den vara tänd runt 12-15 timmar per dygn, inte mer, växterna behöver natten också. 


Foto: Emma Olevik