Bland trädgårdstrender och vårblommor

Foto: Emma Olevik

Trädgårdsmässor är bra ställen att få en överblick över vad som är på gång i trädgårdsbranchen och vilka trender som har bitit sig fast eller är på gång. Förra veckan gick årets första trädgårdsmässa av stapeln i Malmö - Vår Trädgård - och där var varken brist på vårblommor eller roliga arrangemang.

Svenska Moderådet brukar ofta ha en monter på trädgårdsmässorna där de försöker sammanfatta teman och trender som ligger i luften. Bilden ovan med ryggsäcken är från deras installation, och beskrivningar som "Skogens Skafferi", "Täppan" och "Örtagård" vittnar om att den övergripande "naturliga" trädgårdstrenden fortfarande är stark. Det handlar om trädgårdar som efterliknar naturen, om miljövänlighet och hållbarhet, odling och självhushåll men också om innovativa och nyskapande sätt att ha trädgård och odling, såsom window farming och hydrokultur (växtodling utan jord i vatten med tillsatt näring).

Foto: Emma Olevik

Medelhavsträdgård är en annan trend som verkligen har bitit sig fast. Bilderna ovan är från Peter Englanders monter, där han och hans medarbetare byggt upp en pergola och placerat typiska Medelhavsväxter som mimosa, citrus och rosmarin. Små Madonnafigurer inne i grönskan och ett stort antal miniatyrvespor upphängda i osynliga trådar piggade upp.

Foto: Emma Olevik
Ytterligare en bild från Svenska Moderådets monter visar en smart betongplatta med hål för små växter. Ursprungligen designad för så kallad urban gardening, eller stadsodling, men visst hade den varit lika fin som utsmyckning i en villaträdgård!?

Foto: Emma Olevik
Färg och form är alltid tacksamt att leka med när det gäller växter. Här var en stor installation av ihopsurrade grenar där små provrör i glas fästs och fyllts med vatten och olika färgstarka snittblommor. Snyggt!

Foto: Emma Olevik
Så här års när vi är svältfödda på både färg och blomning var det väldigt inspirerande att varndra runt och njuta av alla blommor. De rosa i den nedre lådan är engelska pelargoner.

Foto: Emma Olevik
Stånden med lökar och knölar är alltid lika fascinerande att botanisera runt i. Vad månde de bliva av denna gigantiska rotknöl?

Foto: Emma Olevik
Hortensior fanns det gott om. Visste du att den blå färgen hos hortensior tas fram på konstgjord väg genom att man tillsätter alun i jorden? Har du en blå hortensia som tappat sin färg och övergått till en mer rosaröd nyans ska du se till att sänka pH-värdet i jorden, exempelvis med aluminiumsulfat.

Foto: Emma Olevik
Snygg kombination av grönt, vitt och zink.

Foto: Emma Olevik
Firman Pratensis som säljer fröblandningar och småplantor för att skapa en egen blomsteräng har varit med i svängen i många år. Ljuvlig blomning i deras monter, bland annat med gullviva och backsippa. Som man längtar tills dessa kommer upp utomhus också!
Foto: Emma Olevik
Alltid lika vackra är julrosorna som har en nästan osannolik blomning mitt i vintern.

Foto: Emma Olevik
Sammanfattningsvis får man väl säga att mässan spädde på längtan efter att få komma igång med trädgårdsarbetet, plocka fram den egna skottkärran och sätta spaden i jorden!



Så frön inomhus för nybörjare


Foto: Emma Olevik

När vi går in i mars månad är det dags att börja fundera över om man ska så frö inomhus för att ge grönsaker och blommor en extra tidig start, och bra förutsättningar innan de kommer ut i köksland eller rabatt.

Olika sorters frö tar olika lång tid på sig att gro och utvecklas, därför är det svårt att säga en optimal tidpunkt för att så sina frön. På fröpåsarna står ofta både grotid och rekommenderad såtid.

Foto: Emma Olevik


Att tänka på när man sår:

JORD - Använd så kallad såjord som finns att köpa i växtvaruhus och på stormarknader. Vanlig säckjord innehåller för mycket näring för de små fröna, såjorden är näringsfattigare och lämpligare i starten. När plantorna kommit upp och blivit några centimeter bör man dock plantera om dem i vanlig jord, för då börjar de behöva mer näring.

Foto: Emma Olevik

VATTEN - Fukta jorden ordentligt innan du sår, annars riskerar fröna flyta runt och hamna i klumpar när du vattnar första gången. Se till att hålla sådden fuktig och varm under tiden fröna gror. Det kan hjälpa att täcka jorden med gladpack-plast (med lufthål i) eller använda speciella plastkupor som ofta följer med sålådor. Gamla tomat- eller vindruvslådor i plast fungerar också utmärkt. Så fort fröna har grott och börjar komma upp ska plasten och locken bort, annars kan de späda plantorna angripas av mögel eller svamp.

LJUS - De spirande små gröna plantorna behöver mycket ljus. Får de för lite riskerar de att bli långa och gängliga och mindre livskraftiga. Man vill ha låga, knubbiga, kraftiga plantor. Om man sår tidigt, eller om man inte har fönster med mycket ljusinsläpp kan man behöva ge sådden extra artificiellt ljus, exempelvis med lysrör eller LED-belysning. Det går inte med vanliga lampor, utan man måste köpa speciella växtlampor.

Foto: Emma Olevik


 Andra bra saker att tänka på:

  • När du omskolar, alltså planterar om småplantorna i större krukor, ta aldrig i stjälken utan håll plantorna i bladen. Skadas stjälken är det kört, men ett skadat blad är ingen fara.
Foto: Emma Olevik

  •  Efter några veckor i livet kan småplantorna börja vattnas med svag näringslösning för att få en extra skjuts och växa bra. 
  • Vattna gärna sådden underifrån, växterna mår bästa av att suga i sig vattnet med rötterna underifrån.